Partiële prothese

Een plaatje, ook wel partiële plaatprothese genoemd, is een roze, tandvleeskleurige kunstharsplaat, waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd.

Wat is een plaatje?

Een plaatje, ook wel partiële plaatprothese genoemd, is een roze, tandvleeskleurige kunstharsplaat, waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd. Het dient ter vervanging van tanden en/of kiezen die in het verleden zijn getrokken. Het plaatje rust op het mondslijmvlies. Soms zitten er aan een plaatje een soort haakjes (ankers of klammers), waarmee het plaatje wat vaster in de mond zit.

Previous slide
Next slide

Moet ik aan een plaatje wennen?

Ja, in bijna alle gevallen moet er aan wennen. Eten, drinken en praten zal in het begin anders voelen. U kunt moeite hebben met sommige klanken. Dit gaat normaal gesproken vanzelf over. Soms kan het plaatje ook knellen tegen het tandvlees. In dat geval moet het plaatje door de tandarts iets worden bijgeslepen.

Moet ik het plaatje ´s nachts uitdoen?

Voor het mondslijmvlies is het beter dat u het plaatje niet de hele dag draagt. Het slijmvlies kan dan wat herstellen van de belasting van het plaatje. Voor mensen die ´s nachts knarsen of de kiezen stevig op elkaar klemmen, is het zeker raadzaam om het plaatje ´s nachts uit te doen, omdat het plaatje en het slijmvlies anders zeer sterk worden belast.

Hoe maak ik het plaatje schoon?

Als u uw tanden gaat poetsen, moet u het plaatje altijd uit uw mond halen. Zeker met een plaatje kan er meer plak op de tanden achterblijven, waardoor poetsen heel belangrijk is. Ook is het verstandig om het slijmvlies waarop het plaatje rust, zachtjes te poetsen. Vervolgens moet u ook het plaatje poetsen. Dit kan ook met een tandenborstel, of een speciale protheseborstel, met tandpasta of water en vloeibare zeep.

Zijn er alternatieven voor een plaatje?

Dat hangt sterk van uw situatie af. In veel gevallen is het mogelijk een frameprothese, een brug of kronen op implantaten te maken. Dit hangt onder andere af van de staat van de rest van het gebit en van de financiële middelen.

Hoe verloopt de behandeling?

Om een plaatje te kunnen maken, moeten er eerst afdrukken van de kaken gemaakt worden. Dit gebeurt met een zogenaamde lepel, die gevuld wordt met een materiaal dat eerst redelijk vloeibaar is, maar dat in de mond langzaam hard wordt. In het tandtechnisch laboratorium worden er vervolgens modellen van gemaakt, door de afdrukken met gips te vullen. Er is nu een kopie van de kaken ontstaan, waarop het plaatje gemaakt kan worden. Soms is het nodig om een tweede afdruk te maken in een individuele lepel, waardoor de afdruk nog nauwkeuriger wordt.

Verder is het nodig om de kleur van de nieuwe tanden en/of kiezen te bepalen. Dit geschiedt met een kleurenstaal met kleuren variërend van wit tot geel tot grijs. Als u niet zo veel tanden en kiezen in de mond heeft, moet u ook nog vaak een extra keer komen om de hoogte van de tanden en kiezen in het plaatje te kunnen bepalen.

Direct antwoord op uw vragen

Scroll to Top

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.