Mondhygiëne

Veelgestelde vragen over mondhygiëne

Nee, bloedend tandvlees duidt erop dat het ontstoken is. Als het tandvlees langere tijd ontstoken blijft kan die overgaan in een ergere vorm van tandvleesontsteking die parodontitis wordt genoemd. Hierdoor wordt ook het kaakbot rondom de tanden aangetast en als dit niet tijdig behandeld wordt kunnen de tanden en kiezen steeds losser gaan staan. Het is dus belangrijk bij de eerste tekenen van een ontsteking hier iets aan te doen. Ook het terugtrekken van het tandvlees, een vieze adem/smaak en het verschuiven van tanden en kiezen kunnen een teken zijn dat het tandvlees ontstoken is. Een ontstoken wond elders op je lichaam behandel je toch ook? Voor je tandvlees is dat dus ook belangrijk.

Jazeker! Pijn is een van de symptomen van een ontsteking. Het vervelende van een ontsteking is dat je er vaak geen last van hebt, terwijl de ontsteking zich toch uit kan breiden. Op het moment dat je last krijgt, is de ontsteking vaak al in een vergevorderd stadium. Dan wordt het lastiger om het te behandelen en in sommige gevallen kan er zelfs niets meer aan gedaan worden. Dus is het heel belangrijk bij twijfel een mondhygiëniste te bezoeken.

Beginnende tandvleesontstekingen ontstaan wanneer plaque zich ophoopt langs de randen van het tandvlees en vooral tussen de tanden in. Plaque is een kleverig laagje waarin zich vooral bacteriën bevinden. Deze bacteriën produceren afvalstoffen waarvan je tandvlees gaat ontsteken.

Ja het is belangrijk dat er elke dag tussen de tanden in wordt schoongemaakt. Met alleen poetsen kom je niet bij de ruimtes tussen de tanden in . Daar blijven de bacteriën dus gewoon zitten en kunnen je tandvlees irriteren waardoor deze gaat ontsteken .Wil je je tandvlees gezond houden dan moet je minimaal 1x per dag poetsen en ook minimaal 1x per dag tussen de tanden in reinigen.

Nee een spoelmiddel alleen doet eigenlijk niet zoveel, daar is de plaque veel te hardnekkig voor, je spoelt het niet zomaar weg. De antibacteriële werking in een spoelmiddel kan er wel voor zorgen dat plaque iets minder schadelijk wordt maar het blijft er wel zitten en op dit ruwe oppervlak gaat weer heel makkelijk nieuwe plaque zitten.

Een slechte adem komt vaak door een tandvleesontsteking. Vaak zit er tandsteen op de tanden en kiezen en hierdoor gaat het tandvlees ontsteken en dus uiteindelijk stinken. Soms wordt de slechte adem/ en of vieze smaak veroorzaakt door bepaalde bacteriën achter op de tong. Het is dan dus belangrijk om elke dag ook je tong te poetsen. Dit kan met een gewone tandenborstel of u kunt hiervoor een “tongschraper” aanschaffen. Het is altijd wel verstandig om de tong goed mee te poetsen anders maak je alles mooi schoon en fris en laat je midden in je mond zo’n vieze tong liggen!

Als de ruimtes erg groot zijn dan kunnen er eventueel ragertjes, borsteltjes voor tussen de tanden in, gebruikt worden. Wilt u weten welke maat u het beste kan gebruiken, vraag dit dan aan uw mondhygiëniste.

Dit kan komen door het terugtrekken van het tandvlees rondom de tanden en kiezen. Hierdoor komen de wortelhalzen wat bloot te liggen. Het is dan in ieder geval verstandig om een zogeheten “sensitive”tandpasta te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de impulsen minder worden. Om ervoor te zorgen dat het niet steeds erger wordt is het verstandig een afspraak te maken bij de mondhygiëniste.

Nee, dit is geen standaard onderdeel van het verouderingsproces! U kunt grotendeels zelf bepalen hoe de toekomst van uw tanden eruit ziet. Als u elke dag uitgebreid poetst en tussen de tanden in schoonhoudt, verbetert u de kansen op het behoud van gezonde tanden en kiezen.

Overig vaak gestelde vragen

De meeste behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij en per pakket. Enkele behandelingen worden volledig uit het basispakket vergoed, bijvoorbeeld het traditionele kunstgebit en het klikgebit.

Op röntgenfoto’s zijn dingen zichtbaar, die bij een controle met spiegel en sonde niet zijn waar te nemen.

Is er een tand uit uw gebitsprothese of is het gebroken, dan worden de door ons gemaakte kosten voor reparatie 100% door uw zorgverzekeraar vergoed. Dezelfde vergoeding geldt voor een nieuwe voering in uw huidige gebitsprothese, mits dit niet meer dan 1x per kalenderjaar gebeurt.

Ja! Ze functioneren als uw eigen tanden als u kauwt, praat of lacht.

Uw leeftijd is normaal gesproken niet van belang.

Titanium is een metaal dat geaccepteerd wordt door het lichaam. Het bot groeit op en tussen het implantaat. Men spreekt dan van “osseointegratie”

Direct antwoord op uw vragen

Zomervakantie

Let op! 26-7-24 tot 19-08-24 afwezig in verband met vakantie.

 

 

Mocht u tijdens de vakantieperiode problemen van onderstaande aard.

 

Heeft u pijn of een gebroken prothese neem dan contact op met het volgende nummer: 

045 572 9992

Scroll to Top

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.