Protheses

Veelgestelde vragen over protheses

Een nieuw kunstgebit kan in het begin nog wel eens pijn doen. Op sommige plaatsen kan het strak tegen de kaak zitten; er kunnen dan drukplaatsen, kleine zweertjes op het tandvlees ,ontstaan. De tandarts kan hier iets aan doen door wat weg te slijpen van het kunstgebit op de plaatsen waar het te strak zit. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit! Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit overdag inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, doe dan niet het oude gebit in, maar ga langs bij de tandarts, anders went u nooit aan het nieuwe gebit. Het is vaak een kwestie van even doorzetten. ’s Nachts echter moet de prothese uit, om de slijmvliezen rust te geven.

Eén van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. Ook dat moet wennen. Als u problemen heeft, kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Enkele dagen later probeert u dan wat harder voedsel, zoals vlees of een (stuk) appel. Stukken afbijten met een kunstgebit blijft altijd moeilijk. U kunt zelf het beste aanvoelen wat wel en niet kan. Probeer rustig en gelijkmatig aan beide kanten met de kiezen te kauwen.

In het begin praat u ook nog wat onwennig; het is alsof u met een volle mond spreekt. Sommige klanken zullen wat anders klinken dan u gewend was. Dat gaat na een paar dagen al een stuk beter. Oefen extra met woorden of klanken die nog niet helemaal naar uw zin klinken.

Het nieuwe gebit zal er wat anders uitzien dan het oude. Het gezicht kan wat voller lijken; dit is vaak ook één van de redenen om een nieuw gebit te maken.

Een nieuw kunstgebit is glad en schoon. Dat wilt u natuurlijk zo houden. Daarom moet u het na elke maaltijd goed schoonmaken. Etensresten kunt u het beste verwijderen met een speciale protheseborstel, water en zeep (of tandpasta). Bedenk dat een schoon kunstgebit altijd schoon aanvoelt. Als het verwijderen van aanslag met een borstel niet lukt, gebruik dan een speciaal voor het gebit geschikt reinigingsmiddel. U kunt ze bij de drogist of apotheek kopen. Ook kan er wel eens tandsteen op het gebit ontstaan. Dit is met een borstel niet goed te verwijderen. Een goede methode is om het kunstgebit een nacht lang in een bekertje met pure azijn te leggen. Schuur het er in elk geval niet af! Leg het gebit ook nooit in heet water of bleekwater!

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het slijmvlies van de kaken waar het gebit op rust. Masseer het slijmvlies zachtjes met een gewone tandenborstel en een beetje tandpasta. Besteed daarbij in het bijzonder aandacht aan het gehemelte.

Om de kaken rust te geven, is het beter dan u het gebit ‘s nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit.

Na verloop van tijd zult u goed aan het gebit gewend zijn. Toch zullen er veranderingen zijn in de mond, waardoor het gebit na verloop van tijd minder goed zit. Nadat tanden en kiezen getrokken zijn, gaan de kaken slinken.
Dat proces gaat direct na het trekken snel, maar na 6 maanden heel langzaam. Omdat het kunstgebit even groot blijft, maar de kaak kleiner wordt, zal het kunstgebit op den duur losser gaan zitten. Bovendien kan op het op de ene plaats meer gaan drukken op de kaak, waardoor u daar pijn krijgt. Ook kan het gaan breken, omdat er ruimte zit tussen het gebit en de kaak. Als deze klachten ontstaan, moet u naar de tandarts/tandprotheticus gaan. Meestal is het voldoende om het gebit op te vullen met een nieuwe laag (voering). Daarna zal het gebit weer veel beter zitten.

U kunt beter geen kleefpasta’s, kleefpoeders of andere hulpmiddelen gebruiken. Als u dit nodig zou hebben, is dat een teken dat er iets mis is met het gebit. Het is in dat geval beter om naar de tandarts/tandprotheticus te gaan. De tandarts/tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u daarna het beste advies geven. Alleen in bepaalde gevallen, in overleg met de tandarts/tandprotheticus, kan het nodig zijn om kleefmiddelen te gebruiken.

Overig vaak gestelde vragen

De meeste behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij en per pakket. Enkele behandelingen worden volledig uit het basispakket vergoed, bijvoorbeeld het traditionele kunstgebit en het klikgebit.

Op röntgenfoto’s zijn dingen zichtbaar, die bij een controle met spiegel en sonde niet zijn waar te nemen.

Is er een tand uit uw gebitsprothese of is het gebroken, dan worden de door ons gemaakte kosten voor reparatie 90% door uw zorgverzekeraar vergoed. Dezelfde vergoeding geldt voor een nieuwe voering in uw huidige gebitsprothese, mits dit niet meer dan 1x per kalenderjaar gebeurt.

Ja! Ze functioneren als uw eigen tanden als u kauwt, praat of lacht.

Uw leeftijd is normaal gesproken niet van belang.

Titanium is een metaal dat geaccepteerd wordt door het lichaam. Het bot groeit op en tussen het implantaat. Men spreekt dan van “osseointegratie”

Direct antwoord op uw vragen

Scroll to Top

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.