Immediaat prothese

Een immediaat  prothese (Noodprothese) gaat over het eerste kunstgebit, dat geplaatst wordt direct nadat uw eigen tanden en kiezen zijn getrokken.

Het trekken van tanden en kiezen

Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer. Heeft u alleen nog voortanden, dan kan dit wel, maar als u ook nog veel kiezen heeft, dan zal de tandarts meestal eerst uw kiezen trekken, en pas later de tanden. Zo hoeft u niet zonder tanden te lopen. Tussen het trekken van de kiezen en tanden zit meestal enkele weken. In die tijd is het dus een beetje behelpen met eten, omdat het kauwvermogen minder wordt. Gelukkig is dit maar tijdelijk.

Het maken van het kunstgebit

Voordat de tandarts uw tanden (en eventueel kiezen) trekt, moet er een afdruk van uw kaak gemaakt worden. U krijgt daarvoor een soort papje in de mond dat in enkele minuten hard wordt. Van deze afdruk van de kaak en tanden en kiezen wordt in ons eigen tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt, dat nodig is om het kunstgebit te maken. De tandarts/tandprotheticus maakt een beetregistratie. Dit is het vastleggen van hoe de kaken in uw mond ten opzichte van elkaar staan. In overleg met de tandarts/tandprotheticus wordt daarna de kleur van de tanden bepaald en de stand van de tanden in het kunstgebit. Soms kan een (oude) kleurenfoto uitkomst bieden.

Het kunstgebit wordt direct geplaatst

Vroeger liepen de mensen een tijdje zonder tanden, voordat ze het kunstgebit kregen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Dezelfde keer dat de laatste tanden worden getrokken, wordt ook het kunstgebit in de mond geplaatst.

Het kunstgebit fungeert dan als een soort verband over de verse wonden. Als u in de spiegel kijkt zal het er wel wat vreemd uitzien. Schrik niet. Er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

De eerste twee dagen

De eerste dag zal uw kunstgebit ( Noodprothese )nog niet lekker zitten. Het kan klemmen en pijn veroorzaken. Toch mag u het gebit de eerste 24 uur niet uw mond halen. U zou de wonden dan weer kunnen opentrekken en u kunt door zwellingen het gebit ook niet meer goed in uw mond krijgen.

De eerste uren na het trekken kan het speeksel er een beetje rood uitzien. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dat zal vrij snel ophouden. Wel is het beter om de eerste 24 uur niet te spoelen, omdat de bloedstolsels daardoor los kunnen raken en het bloeden opnieuw begint. Als het bloeden niet binnen enkele uren stopt, waarschuw ons dan.

De tandarts/tandprotheticus zal u na twee dagen laten terugkomen om te kijken hoe het gaat. Waarschijnlijk zijn er wel enkele drukplaatsen waar het gebit te veel op de slijmvliezen drukt. De tandarts/tandprotheticus zal dan wat van het gebit afslijpen op die plaatsen.

Wennen aan het kunstgebit

De tandarts/tandprotheticus haalt het gebit na twee dagen uit uw mond. Vanaf nu mag u dat zelf ook doen. U zult het gebit ook dagelijks moeten schoonmaken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water waarin u een beetje zout doet, lauwe kamillethee of een door de tandarts voorgeschreven middel. Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw kunstgebit. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het veel sneller dan bij de ander.

Slapen met of zonder kunstgebit

Uw kaken hebben een tijdje nodig om te wennen aan het kunstgebit. De eerste week moet u het ‘s nachts liever niet uitdoen. Daarna is het juist beter om het voor het slapen wel uit te doen. Op die manier krijgen de kaken de nodige rust. Als u het niet zo’n prettig idee vindt om met een lege mond te slapen, doet u dan alleen het ondergebit uit. Als u het kunstgebit niet draagt, kunt u het bewaren in een glas met een reinigingsmiddel, dat verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek.

Regelmatig schoonmaken

Net als uw eigen tanden en kiezen, moet u het kunstgebit verzorgen. Want als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter.

Direct antwoord op uw vragen

Scroll to Top

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.