Volledig kunstgebit

Een volledig kunstgebit (prothese) neemt de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk over.

Een kunstgebit is een hulpmiddel.

De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik. Bedenk wel dat een kunstgebit een hulpmiddel is; sommige functies kunnen nooit zo goed zijn als bij het natuurlijke gebit.

Previous slide
Next slide

Een nieuw kunstgebit

Als u een kunstgebit krijgt, zijn er twee mogelijkheden. Of u heeft nu nog veel of enkele eigen tanden en kiezen, of u heeft nu ook al een gebit. In het eerste geval spreken we van een immediaat prothese (noodprothese).

Uw wensen zijn belangrijk

De kleur vorm en stand van de tanden in de nieuwe prothese worden samen met u bepaald en uitgezocht. Op het moment dat u volledig tevreden bent over de prothese in de pasfase wordt de prothese afgemaakt.

Pijn

Een nieuw kunstgebit kan, net als nieuwe schoenen, in het begin nog wel eens pijn doen. Op sommige plaatsen kan het strak tegen de kaak zitten; er kunnen dan drukplaatsen ontstaan, kleine zweertjes op het tandvlees. De tandarts/tandprotheticus kan hier iets aan doen door wat weg te slijpen van het kunstgebit op de plaatsen waar het te strak zit. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit!

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direkt probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, doe dan niet het oude gebit in, maar ga langs bij de tandarts/tandprotheticus, anders went u nooit aan het nieuwe kunstgebit. Het is vaak een kwestie van even doorzetten.

Eten

Eén van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. Ook dat moet wennen. Als u problemen heeft, kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Enkele dagen later probeert u dan wat harder voedsel, zoals vlees of een (stuk) appel. Stukken afbijten met een kunstgebit blijft altijd moeilijk. U kunt zelf het beste aanvoelen wat wel en niet kan. Probeer rustig en gelijkmatig aan beide kanten met de kiezen te kauwen.

Praten

In het begin praat u ook nog wat onwennig; het is alsof u met een volle mond praat. Sommige klanken zullen wat anders klinken dan u gewend was. Het gaat na een paar dagen al een stuk beter. Oefen extra met woorden of klanken die nog niet helemaal naar uw zin klinken.

Uiterlijk

Het nieuwe gebit zal er wat anders uitzien dan het oude. Het gezicht kan wat voller lijken; dit is vaak ook één van de redenen om een nieuw gebit te maken.

Kunstgebit reinigen

Een nieuw kunstgebit is glad en schoon. Dat wilt u natuurlijk zo houden. Daarom moet u het na elke maaltijd goed schoonmaken.
Etensresten kunt u het beste verwijderen met een speciale protheseborstel, water en zeep. Bedenk dat een schoon kunstgebit altijd schoon aanvoelt.

Als het verwijderen van aanslag met een borstel niet lukt, gebruik dan een speciaal voor het gebit geschikt reinigingsmiddel. U kunt ze bij de drogist of apotheek kopen. Ook kan er wel eens tandsteen op het gebit ontstaan. Dit is met een borstel niet goed te verwijderen. Een goede methode is om het kunstgebit een nacht lang in een bekertje met pure azijn te leggen. Schuur het er in elk geval niet af! Leg het gebit ook nooit in heet water of bleekwater!

Uw mond schoonmaken

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het slijmvlies van de kaken waar het gebit op rust. Masseer het slijmvlies zachtjes met een gewone tandenborstel en een beetje tandpasta. Besteed daarbij in het bijzonder aandacht aan het gehemelte.

Mag ik het kunstgebit ´s nachts inhouden?

Om de kaken rust te geven, is het beter dan u het gebit ‘s nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit.

Welke problemen kunnen zich later voordoen?

Na verloop van tijd zult u goed aan het gebit gewend zijn. Toch zullen er veranderingen zijn in de mond, waardoor het gebit na verloop van tijd minder goed zit. Nadat tanden en kiezen getrokken zijn, gaan de kaken slinken. Dat proces gaat direct na het trekken snel, maar na 6 maanden heel langzaam.

Omdat het kunstgebit even groot blijft, maar de kaak kleiner wordt, zal het kunstgebit op den duur losser gaan zitten. Bovendien kan op het op de ene plaats meer gaan drukken op de kaak, waardoor u daar pijn krijgt. Ook kan het gaan breken, omdat er ruimte zit tussen het gebit en de kaak. Als deze klachten ontstaan, moet u naar de tandarts/tandprotheticus gaan. Meestal is het voldoende om het gebit op te vullen met een nieuwe laag (voering). Daarna zal het gebit weer veel beter zitten.

Kleefpasta’s, kleefpoeders, voeringen en andere hulpmiddelen

U kunt beter geen kleefpasta’s, kleefpoeders of andere hulpmiddelen gebruiken. Als u dit nodig zou hebben, is dat een teken dat er iets mis is met het gebit. Het is in dat geval beter om naar de tandarts/tandprotheticus te gaan, deze ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u daarna het beste advies geven. Alleen in bepaalde gevallen, in overleg met de tandarts/tandprotheticus, kan het nodig zijn om kleefmiddelen te gebruiken.

De verloop van de behandeling

De behandeling zal in stappen worden doorlopen:

Direct antwoord op uw vragen

Scroll to Top

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.