Mondwater verhoogt mogelijk de bloeddruk

Een gezond, gebalanceerd oraal microbioom kan bijdragen aan een goede cardiovasculaire gezondheid, doordat voedingsnitraat omgezet wordt in stikstofmonoxide (NO). Dit molecuul reguleert de bloeddruk. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat chloorhexidine, een ontsmettende stof in onder andere mondwater, mogelijk NO-producerende bacteriën doodt. Dit heeft een verhoogde bovendruk tot gevolg.

In het onderzoek werd gekeken of het gebruik van mondwater met chloorhexidine de orale bacteriële samenstelling en het bloeddrukniveau zou veranderen. 26 gezonde deelnemers gebruikten het mondwater éen week lang, tweemaal daags. De onderzoekers verzamelden speekselmonsters en tongafkrabsels van alle deelnemers. Ook werd de bloeddruk bij de basislijn en zeven, tien en veertien dagen later gemeten.

Volgens het onderzoek resulteerde tweemaal daags gebruik van chloorhexidine in een significante toename van de systolische bloeddruk. Ook bleek uit het onderzoek dat herstel na gebruik een verhoging van nitraatreducerende bacteriën op de tong tot gevolg had. Deelnemers met relatief hoge niveaus van bacteriële nitraatreductase hadden een lagere systolische bloeddruk in rust.

“Twee van de drie patiënten die medicijnen voor hoge bloeddruk krijgen voorgeschreven, hebben hun bloeddruk niet voldoende onder controle,” zegt dr. Nathan S. Bryan, hoofdonderzoeker en adjunct-hoogleraar op de afdeling Moleculaire en menselijke genetica aan het Baylor College of Medicine in Houston. “Geen van de (huidige) medicijnen voor het beheer van hypertensie zijn gericht op deze NO-producerende bacteriën.”

Volgens Bryan kunnen orale bacteriën naast het reguleren van bloeddruk ook andere diepgaande effecten hebben op de gezondheid van de mens. Dit komt vanwege de wijdverspreide aard van het molecuul. “We weten dat een mens niet gezond kan zijn zonder voldoende circulatie van NO door het lichaam. Maar het allereerste wat 200 miljoen Amerikanen dagelijks doen, is ontsmettend mondwater gebruiken, dat de ‘goede bacteriën’ vernietigt. Deze ooit bedachte goede gewoonte doet mogelijk meer kwaad dan goed,” stelt hij.

Het onderzoek, getiteld ‘Frequency of tongue cleaning impacts the human tongue microbiome composition and enterosalivary circulation of nitrate’, werd op 1 maart 2019 online gepubliceerd in Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Bron: https://nl.dental-tribune.com/news/mondwater-verhoogt-mogelijk-de-bloeddruk

Ook leuk om te lezen

Scroll to Top

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.