E-sigaretten verhogen de kans op ontwikkeling mondkanker

Elektronisch roken, ook wel bekend als vapen, kan de kans op het ontwikkelen van mondkanker vergroten, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Minnesota.

Verhoogt risico

Volgens de studie zorgt vapen voor het verhogen van de niveaus van DNA-beschadigende chemicaliën, zoals methanal, acroleïne en methylglyoxaal, in speeksel. Blootstelling aan deze chemicaliën verhoogt de risico’s op mondkanker.

Onbekende impact geen groen licht

‘Het is duidelijk dat er meer carcinogenen ontstaan door de verbranding van tabak in gewone sigaretten dan door de damp van e-sigaretten,’ zei Silvia Balbo, de hoofdonderzoeker. ‘We weten echter niet wat de impact is van het inademen van deze combinatie aan verbindingen die door dit apparaat wordt geproduceerd. Dat de dreigingen anders zijn, betekent nog niet dat e-sigaretten volkomen veilig zijn.’

Populair

De populariteit van e-sigaretten blijft stijgen. Uit een recente studie blijkt dat al ruim 2.9 miljoen mensen in Groot-Brittannië vapen. Public Health England heeft eerder gezegd dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten. Ook zou vapen rokers helpen met stoppen, dat concludeerde het rapport, getiteld E-cigarettes: an evidence update.

Mondgezondheidsproblemen

Volgens ditzelfde rapport is roken de oorzaak van veel ernstige mondgezondheidsproblemen, waaronder verergering van tandvleesaandoeningen. ‘Het is ook verantwoordelijk voor de meerderheid van mondkanker en is de directe oorzaak van duizenden doden per jaar,’ aldus Dr. Nigel Carter OBE, uitvoerend directeur van de Oral Health Foundation in het Verenigd Koninkrijk.

E-roken in plaats van roken

‘Er is de laatste tijd een grote trend in de richting van het gebruik van e-sigaretten geweest. Rokers zover krijgen dat ze veiligere vormen van nicotine gebruiken zoals deze kan effectief zijn in het helpen stoppen met roken. Dat is iets wat we volledig ondersteunen.’ De impact van e-sigaretten mag dan nog onbekend zijn, als het mensen helpt van tabakssigaretten af te kicken, heeft vapen voor nu toch de voorkeur.

Bron: https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/medisch-tandheelkundig/e-sigaretten-verhogen-de-kans-op-ontwikkeling-mondkanker/

Ook leuk om te lezen

Vakantie

Let op! 28-07-23 tot 21-08-23 afwezig in verband met vakantie.

 

Heeft u pijn of een gebroken prothese neem dan contact op met het volgende nummer: 

045 572 9992

maandag 24-07 Gesloten

Let op! 24-07 na 10uur gesloten i.v.m. huewelijk Maurice van Hoften

 

Heeft u pijn of een gebroken prothese neem dan contact op met het volgende nummer: 

045 572 9992

Scroll to Top

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.